22.03.2016

MASECZKI DOMOWEJ ROBOTY DLA KAŻDEGO RODZAJU SKÓRY

Dawno, dawno temu kobiety, mimo że nie znały chemii kosmetycznej ani nie miały dostępu do tylu kosmetyków co my dzisiaj, to cieszyły się piękną, zadbaną cerą. Korzystając więc z doświadczeń paru pokoleń oraz darów natury, przygotowałam dla Was spis maseczek, które możecie wykonać same w domu. Maseczki mogą spełniać wiele funkcji: odżywiać naszą skórę, upiększać ją, rozjaśniać czy wygładzać.


Przed nałożeniem maseczki należy zawsze umyć starannie twarz i szyję. Dobrze jest zrobić przedtem parówkę i oczyścić te partie skóry, na które nakładamy maseczkę.


Maseczki dla skóry tłustej

Z drożdży (doskonała przy wypryskach) 1 łyżkę stołową drożdży rozkruszyć i wymieszać z 2 łyżkami letniego mleka. Pokryć twarz papką. Po zakrzepnięciu ścierać maseczkę palcami, rozmasowując ją jednocześnie po twarzy. Spłukać najpierw gorącą, a potem zimną wodą.

Z białka. Do ubitej, sztywnej piany z 1 białka dodać kilka kropel soku cytrynowego (zamiast soku cytrynowego można użyć soku z porzeczek lub miękiszu ogórka. Papkę rozprowadzić. Zmyć letnią wodą.

Ziołowa. 1 łyżkę zmielonych ziół: ziela skrzypu, bratków, siemienia lnianego i kwiatu rumianku (w równych proporcjach) zalać niewielką ilością wrzątku i starannie wymieszać. Po ostygnięciu do temperatury ciała rozprowadzić preparat na twarzy. Dobrze jest przykryć twarz płatkami ligniny. Zmyć letnią wodą.

Ogórkowa* (wybielająca). Ogórek zetrzeć na tarce na miazgę. Jeśli otrzymana masa jest zbyt rzadka, należy zagęścić ją mąką ziemniaczaną. Rozprowadzić na twarzy. Zmyć letnią wodą.

*Zamiast ogórka można użyć pomidora. Maseczkę tę można też stosować, okładając twarz plastrami ogórka (pomidora) lub świeżymi obierzynami ogórka.

Z płatków owsianych. 2 łyżki płatków owsianych zalać 4 łyżkami rozgrzanego mleka. Papkę rozprowadzić na twarzy. Zmyć letnią wodą.

Do przygotowania maseczek owocowych i warzywnych dla cery tłustej możemy wykorzystywać miazgę lub soki z owoców i warzyw kwaśnych, których sok ma działanie ściągające (np. z żurwain, porzeczek, borówek, jabłek, ogórków, pomidorów itd.) łącząc je bądź z pianą białka jajka kurzego, bądź też z mąką ziemniaczaną, kukurydzianą lub płatkami owsianymi.

Do przygotowania maseczek ziołowych wykorzystujemy zioła polecane osobom o cerze tłustej np. koszyczek rumianku, liście szałwii, owoce bzu czarnego, ziele krwawnika.
Ponadto - mając cerę tłustą - możemy do maseczek wykorzystywać zsiadłe mleko, jogurt lub maślankę.


Maseczki dla cery wrażliwej i suchej

Żółtkowa. Utrzeć żółtko z 1 jajka z odrobiną oliwy (ok. 1/2 łyżeczki). Rozprowadzić na twarzy. Spłukać najpierw ciepłą, potem letnią wodą.

Miodowa. 1 łyżeczkę miodu utrzeć z 1 łyżeczka słodkiej śmietanki. Rozprowadzić na twarzy. Spłukać najpierw ciepłą, potem letnią wodą.

Mleczno-jarzynowa. 1 łyżeczkę świeżego twarożku zmieszać z 1 łyżeczką słodkiej śmietanki i 1 łyżeczką soku z marchwi (lub cała utarta marchewką). Papkę rozprowadzić na twarzy, spłukać najpierw ciepłą, a następnie letnią wodą.

Ziołowa. 1 łyżkę zmielonych ziół (kwiatu rumianku, liści szałwii i ziela rozmarynu) zalać niewielką ilością wrzątku i starannie wymieszać. Ziołową papkę (po ostygnięciu przez nią do temperatury ciała) rozprowadzić na twarzy. Przykryć gazą lub ligniną. Zmyć letnią wodą.

Owocowa. Rozetrzeć na miazgę 3 duże truskawki i kilka malin, dodać do otrzymanej masy 1 łyżeczkę świeżej śmietanki. Rozprowadzić na twarzy i zmyć letnią wodą*

Do przygotowania maseczek owocowych dla cery suchej i wrażliwej, możemy wykorzystać miazgę wielu owoców, np. malin, truskawek, brzoskwiń, moreli i gruszek. Bardzo dobrze działa na taką skórę marchew (bogata w witaminę A). Jako dodatki warto stosować słodką śmietankę, oliwę lub żółtka.
Ten typ maseczek dobrze jest spłukiwać nie wodą, lecz naparem z ziół, np. kwiatu rumianku, kwiatu lipowego, ziela ślazu, siemienia lnianego. 
Do przygotowania maseczek ziołowych wykorzystujemy np. liść mięty pieprzowej, kwiat lipy, koszyczek rumianku.


Maseczki dla cery mieszanej

Przy tego typu cerze stosuję się zazwyczaj różne maseczki: na policzki i szyję - przewidziane dla cery suchej, a czoło, nos i brodę - przewidziane dla cery tłustej. Ponadto można stosować tzw. maseczki dla każdej cery - opisane poniżej.

Maseczki dla wszystkich typów cery

Odżywcza I. Ugotowany w mundurku ziemniak obrać ze skórki, rozgnieść na miazgę, rozprowadzić ciepłym mlekiem na gęstą papkę, a następnie dodać do niego żółtko. Rozprowadzić na twarzy i zmyć letnią wodą.

Odżywcza II. 2 łyżki twarożku (może być homogenizowany) rozprowadzić kilkoma kroplami oliwy i połączyć z miazgą utartego 1 jabłka. Rozprowadzić na twarzy i zmyć letnią wodą.

Wygładzająca I. 1 łyżkę siemienia lnianego zagotować z 1 szklanką wody. Papkę po osiągnięciu przez nią temperatury.

Wygładzająca II. 1 łyżkę ugotowanego młodego zielonego groszku ugniecionego na mączkę rozprowadzić 1 łyżeczką słodkiej śmietanki. Papkę nałoży na twarz. Zmyć letnią wodą.

Wybielająca I. 2 łyżki mąki kartoflanej rozprowadzić kilkoma łyżkami 3% roztworu wody utlenionej. Nałożyć na twarz. Zmyć ciepłą wodą, a następnie wklepać w skórę twarzy krem odżywczy.

Wybielająca II. Zetrzeć na miazgę 1 średniej wielkości korzeń chrzanu, dodać 2 łyżki zsiadłego mleka, zagęścić mąką kartoflaną. Rozprowadzić na twarzy. Zmyć letnią wodą.

Maseczka błyskawiczna. Twarz obłożyć kiszoną kapustą (lub użyć lekko podgotowanego szpinaku). Zmyć ciepłą wodą.

Ponadto przy każdym typie cery doskonałe efekty daje nałożenie na twarz rozmiażdżonych owoców lub płatków owsianych zaparzonych wodą bądź rozmiękczonych śmietanką.

Stosując jakąkolwiek maseczkę należy ZAWSZE pamiętać o możliwości reakcji uczuleniowej. Jeśli poczujemy pieczenie skóry, należy maseczkę natychmiast zmyć.

1 komentarz :