Najprostsze w przygotowaniu są koktajle mleczno-owocowe. Na koktajl możemy użyć mleko słodkie, jak i mleko zsiadłe, kefir czy jogurt. Oprócz koktajli mlecznych możemy przygotowywać soki owocowe lub warzywne (smaczne są także mieszane). Na przykład do soku z marchwi (bogatego w witaminę A) możemy dodać trochę soku cytrynowego lub jabłkowego (bogatego w witaminę C). Owoce i warzywa przeznaczone na soki powinny być świeże, dojrzałe i starannie umyte.
Napojami wpływającymi szczególnie na urodę i samopoczucie są:
- sok z dzikiej róży - działa wzmacniająco i likwiduje zmęczenie
- sok z gruszek - działa odwadniające, szczególnie polecany przy kuracji odchudzającej
- sok z jabłek - zbawienny przy kłopotach z trawieniem
- sok z ogórków - oczyszcza skórę, poprawia cerę
- sok z buraków - poprawia ogólną odporność organizmu
- sok z marchwi - wygładza cerę, zwłaszcza przesuszoną i polepsza jej koloryt, wzmacnia
- sok z rabarbaru - poprawia stan cery, działa lekko przeczyszczająco
- sok z kwaszonej kapusty - ułatwia trawienie, poprawia samopoczucie, oczyszcza cerę
- sok z pomidorów - wzmacnia mięśnie i tkankę łączną
- sok z cebuli - oczyszcza cerę, wzmacnia serce, pobudza krążenie krwi
Jeśli mówimy już o "zjadaniu urody", warto przypomnieć surówkę piękności niegdyś bardzo popularną, która nazywa się Muesli. Powoływała się na nią Helena Rubinstein, założycielka jednej z największych firm kosmetycznych w USA, która słynęła ze wspaniałej cery i lśniących, puszystych włosów. Surówka ta, bogata w witaminy z grupy B i cynk, wpływa korzystnie na cerę - jej gładkość i jędrność oraz włosy - puszystość i połysk.
Przepis na "Muesli":
Bierzemy 3 płaskie łyżki stołowe płatków owsianych, 4 łyżki stołowe wody, 4 łyżki stołowe mleka, 1 płaską łyżkę stołową cukru, 1 małą, płaską łyżeczkę kwasku cytrynowego lub 2 łyżeczki soku cytrynowego oraz 150g surowych owoców, np. 1 duże jabłko bądź garść owoców jagodowych (maliny, poziomki, porzeczki). Płatki przebieramy (usuwamy plewki), zalewamy wodą i odstawiamy na pół godziny. Do zmiękczonych płatków dolewamy mleko, wsypujemy cukier, dodajemy przetarte owoce, wlewamy sok cytrynowy lub wsypujemy kwasek cytrynowy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i natychmiast spożywamy. Zamiast cukru możemy użyć miodu. Dobrze jest dodać do surówki siekane orzechy lub rodzynki.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz